CFD Valutahandel Forex

CFD står for Contract for Difference eller på godt gammeldags dansk en differencekontrakt. En CFD er en måde, at spekulere i svingninger på:

Aktier (f.eks. Vestas, Carlsberg, Bank of America og/eller General Electrics) og aktieindeks (f.eks. Københavns Fondsbørs, C20 eller amerikanske Nasdaq)
Råvarer (fx. guld, sølv, olie osv.) og råvareindeks
Valutaer
En CFD handles mellem dig og en CFD-udbyder, som for eksempel eToro, AVAFX eller Plus500. Kendetegnende for disse udbydere er, at de udbyder brede finansielle pakker, hvori du kan spekulere i valuta, råvarer og aktier.

CFD trading er handel med et syntetisk produkt (derivat), hvilket vil sige, at der ikke køber en rigtig aktie – hvad dertil hører af stemmeberettigelse, afkast etc. – men laver en kontrakt med en aftale om at afregne differencen mellem aftalekursen og markedskursen. Det vil sige, at man laver en aftale med udbyder om, at difference mellem den kurs som man har aftalt og den faktiske kurs på afregningstidspunktet skal afregnes mellem de to parter.

Handelsmuligheder inden for CFD
Når du handler med CFD er der grundlæggende to positioner: du kan købe eller sælge.

CFD trading mulighed 1: Køb. Hvis du vælger at købe en aktiv (eller et andet aktiv) tjener du penge når aktien/aktivet stiger. I fagsprog kaldes dette at gå “lang” i markedet.
CFD trading mulighed 2: Sælg. Hvis du vælger at sælge et aktiv, tjener du penge hvis aktivet falder i værdi, da du derefter kan sælge aktivet tilbage til en lavere pris, end du købte det for. Det omvendte udfald sker hvis aktivet stiger i værdi, da du derefter skal sælge det tilbage, for flere penge, end du købte det for.Det er denne mulighed for at lukrere på et faldende aktiemarked, der har gjort mange investorer interesseret i denne form for handel. I fagsprog kaldes dette at gå “kort” i markedet (eller at shorte).
Fordele og ulemper ved CFD handel
Den store fordel ved CFD handel er muligheden for at tjene store penge med et relativt lille indskud. De kan på de fleste CFD handelsteder handle for mere end du har stående i dit depot, hvilket øger dine muligheder for den store gevinst. På samme måde som der kan tjenes mange penge på CFD med en relativt begrænset investeringsramme, er der en større risiko for at tabe sin investering på CFDer, da den samlede værdi af handlen er væsentligt større end det indskud, som man har stående hos sin broker. Det giver sig selv, at jo højere gearing jo større mulighed for gevinst og jo større mulighed for at tabe penge.

Fordele
Marginhandel
Høj gearing
Basispris
Hedging
Ulemper
Overhandel
Salg med tab
Ineffektiv handel
Hvis du ikke er blevet skræmt af CFD handel, kan du prøve kræfter med trading-formen hos blandt andre eToro eller Forex Yard. Da der ikke findes en fast standard for CFDer anbefaler vi, at du sætter dig ordentligt ind i vilkårene inden du starter med at handle CFDer.

Historien om CFD
CFDer er et ret nyt finansielt produkt. Det blev opfundet i London i 1990erne, og blev populære i takt med at investeringer på nettet blev udbredt. CFDs minder på mange områder om spread betting (som du kan læse mere om her på ForexValutahandel), men er mere udbredt uden for UK end spread betting er.

I dag bliver CFD markeder reguleret efter nogenlunde samme vilkår som andre udbydere af finansielle produkter, bl.a. med hensyn til skrappe regler for insiderhandel.

Fordele ved CFDer i forhold til aktiehandel
Mulighed for at handle 2.000+ forskellige individuelle CFDer og 20+ indeksbaserede CFDer på børser i hele verden
Ingen gebyrer
Handel i realtid
Få øjeblikkelig adgang til de globale aktiemarkeder med et enkelt klik med indeksbaserede CFD’er
Mulighed for at geare investeringer op til 20 gange (også kendt som marginhandel – bemærk det også øger risikoen betragteligt)