Valutaspekulation

Mener du, at dollarkursen er for lav – eller tror du, at den japanske yen står foran en stor stigning? For den seriøse investor er valutahandel lige så naturligt som handel med aktier og obligationer. Inden man som privatperson kaster sig ud i valutahandel, bør man dog sætte sig grundigt ind i metoder og risici. Modsat aktier handler valutaspekulation ikke om at analysere et enkelt selskab og forudsige selskabets kommende indtjening – derimod drejer det sig om nationaløkonomiske nøgletal, centralbankernes rentenedsættelse og generelle konjunkturer.

Mange privatpersoner er draget af valutahandel, fordi de for eksempel har en meget konkret forestilling om, at dollarkursen enten er for høj eller for lav. Man bør dog vide noget mere end blot det, inden man kaster sig ud i valutaspekulation.

Der findes flere overordnede metoder, hvis man vil prøve kræfter med valuta-spekulation:

Spothandel: Denne form for valutahandel bruges af garvede spekulanter, der handler direkte til markedspris. Her tabes og vindes pengene i løbet af sekunder, når f.eks. dollar, engelske pund, japanske yen eller schweizerfranc forskydes i forhold til hinanden. Saxo Bank er blevet kendt for at tilbyde mindre investorer at handle direkte på markedet via PC.

Valutapuljer: Den mere forsigtige investor kan deltage i valutapuljer via bestemte banker. Her skal man for eksempel stille en del af sine aktier som sikkerhed, og dernæst overlade det til banken at investere i valuta.

Garanterede bankindskud: Her lader man renten på sin bankbog styre af valutakursudviklingen. Denne form for valutahandel henvender sig til meget forsigtige investorer.

Valutaoptioner: Køberen af en valutaoption får ret til at købe eller sælge valuta til en fast pris på et bestemt tidspunkt i fremtiden. Prisen på optionen styres blandt andet af renten.

Carry-trade: Her låner investor i en valuta med en lav rente og placerer beløbet i en valuta med høj rente. Fortjenesten er lig med renteforskellen på de to valutaer. Denne kan dog svinge meget.

Strukturerede produkter: Dette dækker over værdipapirer, der er sammensat af en lang række forskellige investeringer. Valutakurser kan indgå i strukturerede produkter, og kan for eksempel være rettet mod investorer, der forventer en styrkelse af en bestemt valuta.